't Iepenkrietje

Opvang voor uw meest kostbare persoontjes in uw leven

Nieuws

Pannenkoekenfeest vrijdag 24 maart

Eindelijk was het zover: Pannenkoeken eten op 't Iepenkrietje.

De pannenkoeken waren gebakken door een aantal van de ouders.

Om kwart voor 11 mocht de leeftijd van 0 tot 4 jaar komen eten. Eén voor één druppelende de kinderen binnen. Toen de ouders weer weg waren was het tijd voor de pannenkoek en de vraag wat wil je op de pannenkoek? Stroop, poedersuiker, schudde buikjes, bruine suiker? Sommige kinderen wilden maar 1 ding op de pannenkoek, maar er werd ook geëxperimenteerd of alles erop ook lekker was? En dat is wel het geval, een pannenkoek met stroop, bruine suiker en poedersuiker is heel lekker! Tussen de bedrijven door moesten de kinderen steeds even naar buiten kijken. Wat was daar aan de hand? Wel daar waren de man van Sieta en de schoonpapa van Sieta bezig met het maken van een speelhuisje. Dit moesten de kinderen natuurlijk wel even goed in de gaten houden.

Na een klein uurtje waren de meeste kinderen vol en werden ze weer opgehaald.

Snel de boel opruimen, want om kwart over 12 kwamen de groepen 1 t/m 4 pannenkoeken eten. Deze groep had er reuze zin in. 's ochtends op school was het verteld aan juf dat vandaag het pannenkoekenfeest was. Deze groep kon heel snel eten en hadden in een kleine twintig minuten bijna allemaal 3 pannenkoeken op!! Om dit weer te laten zakken zijn we met ze naar het sportveld gegaan. Daar konden ze even lekker rennen en vliegen.

De groepen 5 t/m 8 moeten op vrijdag tot half drie naar school en zij kwamen om kwart voor drie hier smikkelen. Deze groep is een kleinere groep en voor hun hadden we bedacht dat ze hun pannenkoek mochten versieren met; smarties, dropveter en gesmolten chocolade. Er kwamen heerlijke creaties uit, maar vooral zoveel mogelijk snoep op je pannenkoek!


Morgen is het zover: Pannenkoekenfeest

Vanochtend hebben we de 3 jarigen gevraagd of ze wisten wat er morgen ging gebeuren. Ze wisten het allemaal en riepen al "Pannenkoeken eten". Ook op de vraag of ze wisten wat er op een pannenkoek zit, wisten ze de antwoorden: "Stroop en suiker" Daarna kwam de vraag of de kinderen ook wisten waar je een pannenkoek van maakt en wat je daar eerst voor nodig hebt. Een antwoord was beslag. Nog een beetje hulp van ons; "Waar maak je dan het beslag van?" En ja hoor ook daar wisten ze met z'n allen wel een ingrediënt van te noemen; "melk, ei en bloem, meel".

Daarna hebben we de kinderen uitgelegd dat wij deze ingrediënten nog moesten kopen en hebben we gevraagd of ze mee wilden om deze spulletjes te kopen. Dat zagen ze wel zitten. Met z'n allen hebben we een lijstje gemaakt met alle ingrediënten erop die de kinderen eerder al hadden genoemd. Toen de jassen aan nog even plassen en met Daniëlle mee naar de auto. In de winkel hebben de kinderen heel goed geholpen om alle ingrediënten op te zoeken en in de winkel kar te stoppen. Laat het feest morgen maar beginnen.


Activiteiten op de BSO

Op de bso gaan we op de maandag, dinsdag en donderdag een activiteit aanbieden waar de kinderen aan mee mogen doen. Voor elke dag hebben we een activiteit. Deze activiteit laten we rouleren.

Voor deze week hebben we op de maandag een proefje. Op de dinsdag gaan we koken/ bakken en op de donderdag staat een buitenactiviteit op het programma. Volgende week is het de maandag een buitenactiviteit. Op de dinsdag het proefje en op de donderdag koken/ bakken. De derde week is de maandag koken/bakken. De dinsdag de buiten activiteit en de donderdag het proefje.

Naar de bakker

Tussen de middag eten wij altijd een broodje met de kinderen. Elke dag gaan we naar Bakker Smit. Soms mogen de oudste kinderen alleen de winkel in en bestellen dan het brood voor die dag. Wij staan dan buiten te wachten tot ze weer terug zijn. De gezichtjes stralen van trots! Maar meestal gaan we met z'n allen naar binnen.

De kinderen weten het al precies. Allemaal doorlopen, nergens aankomen en dan mag je zeggen wat je wil of je moet even wachten tot de andere klant klaar is. Veelal staan ze al bij de ingang om achter de toonbank te gaan. Hier komt de winkeljuffrouw Sytske of Silke, en geeft iedereen een snoepje. Netjes op je beurt wachten, eerst kijken en dan pas één pakken, "dank je wel" zeggen en dan ga je naar achteren om een ander kindje er bij te laten.


Naar de fruitschuur lopen

Ons fruit halen wij op bij fruitteeltbedrijf Oudebosch. Wanneer het weer het toelaat gaan we samen met de kinderen naar de "fruitschuur", zo noemen wij de winkel van Oudebosch. Helaas was het de afgelopen periode of te koud of regende het teveel om naar "de fruitschuur" te lopen. Afgelopen vrijdag scheen het zonnetje en hebben we de kinderen weer meegenomen. De jongste kinderen in de bolderwagen en de oudste kinderen lopen zelf. Wanneer we bij de oprit van "de fruitschuur" komen mogen de jongste kinderen die kunnen lopen een stukje lopen. De groep van vrijdag was nog te jong en bleven lekker in de bolderwagen zitten. Eenmaal binnen zoeken de oudste kinderen het fruit bij elkaar of ze racen direct naar de tractor waarop ze rondjes mogen rijden. Voordat we weg gaan krijgen alle kinderen een appeltje. Deze wordt op de terug reis lekker op gesmikkeld. Heerlijk dat het mooie weer er weer aankomt!

Stagiaires

Vanaf 13 februari komen er twee stagiaires bij ons van de opleiding helpende welzijn. Op de maandag en dinsdag komt Gina. Op de woensdag, donderdag en vrijdag is het Talitha. Meiden welkom en veel plezier bij ons.


24 maart Nationale pannenkoekendag

Op 24 maart is het nationale pannenkoekendag. Na de voorjaarsvakantie starten we met het thema: "Eet smakelijk". Als afsluiting gaan we op 24 maart pannenkoeken eten.

Hoe we dit precies gaan organiseren blijft nog een verassing. Deze dag is niet alleen voor de kinderen van het kinderdagverblijf, maar ook voor de buitenschoolse opvang.

Nadere informatie volgt.


Thema: Winter


We zijn alweer een paar weken met het thema winter bezig. De kinderen hebben een eskimo gekleurd en met "bont" beplakt. Het hoofd van de eskimo is een foto van het kind zelf. Met een wattenschijfje hebben ze sneeuwvlokken geverfd. Verder hebben ze een raammobiel gemaakt van een wolk, sneeuwvlokken en daaronder een sneeuwpop.

De oudere kinderen hebben voor de vogels iets lekkers gemaakt.

Als we buitenspelen spelen we het spelletje sneeuwman sneeuwman. Dit gaat als volgt:

Eén van de kinderen is de sneeuwman en staat naast de pedagogisch medewerker. Het kind krijgt een bal die hij/zij in de handen geklemd moet houden. De rest van de kinderen neemt afstand. Ze zeggen het volgende versje: "Sneeuwman, sneeuwman pak me dan als je kan. Je blijft daar rustig staan, jij kunt vast niet verder gaan. Pak me dan als je kan." Na pak me dan wordt het kind los gelaten en probeert met de de bal de andere kinderen te tikken. Als een kind getikt is dan blijft deze stil staan en is "bevroren". Er wordt regelmatig van tikker gewisseld.

Het opzegliedje bij het thema is

De sneeuwman
(met de linkervuist op de tafel slaan)
en de sneeuwvrouw
(met de rechtervuist op de tafel slaan)
staan lekker in de kou.
Maar als de zon schijnen gaat,
verdwijnen ze heel gauw.

(bij ‘gauw’ sla je met beide, platte handen op de tafel)
De sneeuwman vindt zijn sneeuwvrouw
(met de linker- en rechtervuist vlak na elkaar op de tafel slaan)
een hele lieve snoes.
(steek de twee duimen naar elkaar toe)
Maar als het straks gaat regenen,
verdwijnen zij pardoes!

(verstop je handen achter je rug)

 

Wij wensen iedereen een gelukkig en liefdevol 2017!!!

Weer een jaar voorbij waarin we terugblikken op een jaar vol activiteiten. Van grote activiteiten tot kleine activiteiten. Grote activiteiten waren onder andere het bezoek aan de boerderij, de uitjes naar de speeltuin in Drachten, naar de brandweer, de fruitschuur, naai atelier Hannah en het slaapfeest.

De kleine activiteiten zijn de dagelijkse activiteiten die we met de kinderen doen. Dit varieert van een wandeling en een brood halen bij de bakkerij tot het lekker op schoot zitten en voorgelezen worden, van het plakken van een kerst kaart tot het  omtoveren van twee kartonnen dozen tot een "echte" brandweerauto waar de kinderen zelf mee konden spelen.

Voor het jaar 2017 staat er ook weer van alles op het programma. We starten in week drie met het thema brrr wat koud! Hopelijk krijgen we een echte winter, maar de groep wordt vast en zeker omgetoverd tot een winter wonder land.

Wij hebben heel veel zin in het jaar 2017!


Het slaapfeest

Het slaapfeest


Afgelopen vrijdag was het zover. Het slaapfeest. Om 19.00 werden de kinderen door een ouder gebracht. Nog een kus en een knuffel en tot morgen papa of mama.

Sommige kinderen waren al in pyjama anderen liepen nog in de kleren. Matrassen lagen al op de grond zodat de kinderen zich konden installeren voor de film. Charlotte's web hebben we gezien. Af en toe een pauze om te drinken en iets lekkers.

Na de film plassen, tandenpoetsen en voor wie de pyjama nog niet aan had de pyjama aantrekken. En toen op de luchtbedden en slapen!

Althans de jongste kinderen van groep 1 en 2 gingen op bed. De andere groepen zaten in de bso ruimte nog gezellig te kletsen en moppen te vertellen.

O wat is dat spannend! Slaapt er al iemand? nog even stiekem vragen? Slaap je al? Langzaam aan viel het ene na het anderen kindje in slaap. Nog 1 waarschuwing: "Ik heb nu met mama afgesproken dat als je over 10 minuten nog niet slaapt dan komt mama je op halen!" O jee dat wil ik niet! Hup deken over het hoofd en 2 minuten later in diepe rust!

De jongste kinderen slapen allemaal. Welterusten.

De oudste kinderen zaten nog heel gezellig bij elkaar, maar ook daar kwam af en toe een gaap voorbij. Toch hadden ze ook nog trek en ze hadden bedacht dat ze wel bitterballen lusten! Nou vooruit, de snackbar zit hier tegenover. We hebben ze op een portie bitterballen getrakteerd! MMMMM dat was lekker!

De eerste kinderen gingen al snel daarna op bed en vielen direct in slaap. De anderen lagen al in hun slaapzak, maar hadden nog grote lol.

1 uur vond de leiding het wel welletjes. Ze wilden wel op bed. De grote kinderen vonden zich zelf groot genoeg om alleen in de ruimte te slapen, maar dan moest de tussen deur open en de deuren op slot.

Dit konden we regelen. De tussen deur open, de buitendeuren op slot met de sleutel erin. Zodat deze wel open gemaakt kon worden mocht dit nodig zijn.

Welterusten en tot morgen!!

Om iets voor 7 werd zo heel langzaam aan iedereen weer wakker! Goede morgen! Lekker geslapen? Ja!!! Mogen we de grote kinderen wakker maken????? Ja hoor ga ze maar wakker maken!! Met een luid kabaal hebben de kinderen "wraak" genomen en de grote kinderen wakker gemaakt!

De radio aan en dansen op kinderen voor kinderen allemaal in pyjama! Met z'n allen nog een broodje eten en chocolademelk of yogidrink drinken. Tijd om de kleren aan te trekken, de tassen in te pakken en daar waren papa of mama al weer!

Jongens en meiden bedankt voor deze heerlijke nacht! Dit is zeker voor herhaling vatbaar!


Vrijdag 16 december is er voor de BSO een slaapfeest.

Een slaapfeest op de buitenschoolseopvang! Alle kinderen van 4 tot 12 jaar die

't Iepenkrietje bezoeken komen deze vrijdag een film kijken en voor wie wil mag blijven slapen.

We gaan er een gezellige avond van maken.


Sinterklaasfeest


Voor de kinderen die al op het Iepenkrietje waren duurde het wel heel lang voordat Zwarte Piet zou komen. We zijn dus eerst maar even gaan wandelen. Halverwege de wandeltocht vond Sieta een echte Zwarte Pietenmuts. Misschien is Zwarte Piet deze wel verloren. We besloten om de muts mee te nemen. Ten slotte komt er straks een Zwarte Piet bij ons op bezoek en misschien is de muts wel van hem.

Eindelijk was het kwart voor 11 en was iedereen aanwezig. Voor de kinderen waarvan de papa of mama aan het werk waren waren speciaal oma's aanwezig.

We laten de Zwarte Pietenmuts ook aan de andere kinderen zien. Goed opletten allemaal of Zwarte Piet wel zijn muts op heeft.

Wie zien we daar door de ramen turen? Wie loopt daar? Snel met Sieta mee naar de deur en Zwarte Piet roepen waar hij langs moet.

Eenmaal binnen zagen de kinderen al snel dat Zwarte Piet geen muts op had. Hij was hem inderdaad onderweg verloren. Of Sieta even kon helpen de muts weer op te zetten, maar Sieta vond het best een beetje spannend en ze durfde niet zo goed. Gelukkig was er een moeder die het samen met een aantal kinderen wel durfde. Helaas bleef de muts niet zitten. Een andere moeder? De mama van Eva lina kan heel goed kleren maken, misschien weet zij hoe de muts het beste op gezet kan worden. En ja hoor de muts bleef zitten.

Samen met Zwarte Piet liedjes gezongen en dat waren niet alleen Sinterklaas liedjes. We begonnen met "De wielen van de bus". Ja Zwarte Piet die liedjes zingen wij heel vaak.

Natuurlijk konden de kinderen ook Sinterklaas liedjes en zelfs een liedje over Zwarte Piet.

Zo van al dat zingen krijg je dorst. Even wat drinken en pepernoten.

Zwarte Piet had bij binnenkomst ook en grote zak bij zich..... Wat zit daar in?

Natuurlijk een cadeautje voor alle kinderen.

Dank je wel Sinterklaas en Zwarte Piet en tot volgend jaar.


Vrijdag 2 december komt Zwarte Piet op 't Iepenkrietje


Ook dit jaar komt Zwarte Piet het Iepenkrietje bezoeken. Alle kinderen van 0 tot 4 zijn uitgenodigd om met een papa, mama, opa of oma langs te komen. Zwarte Piet wordt om ongeveer 11 uur verwacht en neemt vast iets mee.Naaiatelier Hannah

Bij het bezoekje aan naaiatelier Hannah konden de kinderen vooraf niet echt een voorstelling maken. Wat doet de mamma van Eva lina voor werk? Zij maakt kleren, met een moeilijk woord is dat coupeuse, maar dat is wel heel moeilijk. Wat voor kleren maakt ze dan? Ze maakt van alles. Eenmaal bij de mama van Eva lina vertelde de mama dat ze kleermaakster was. En liet ze zien wat ze allemaal maakt. Dit waren hele mooie kleren van Frozen. Een echte Elza jurk, een echte Anna jurk (wel twee) en er was ook een Olaf pak.

Toen de kinderen dat hadden gezien begrepen ze wel wat de mama van Eva lina maakt.

De kinderen mochten ook zelf nog aan de slag. Voor alle kinderen was er een kookschort met hun naam erop. Deze mochten ze versieren met stukjes stof in de vorm van bloemen, vogels, sterren en hartjes. En ze mochten met textielstiften zelf op het schort kleuren.


Het bezoek aan de brandweer


Wauw wat was dat indrukwekkend om bij de brandweer op bezoek te komen!!

Een echte brandweerhelm dragen en de handschoenen. Wat is dat zwaar zeg.

En dan de brandweerauto, wat zit daar veel op en aan. De kinderen konden veel dingen benoemen naar aanleiding van een boekje over de brandweer. Maar waar zit nu die ladder? Helemaal op het dak en deze werd even een stukje naar beneden gedaan door de brandweerman zodat, de kinderen de ladder konden zien. Toen was het tijd om in de brandweerauto te kijken en te zitten. En........een stukje rijden!!! Wat is dat leuk!!!

Weer bij de brandweerkazerne liet de brandweerman nog even horen hoe de sirene klinkt. Dat is hard!! Een zeer geslaagd uitje. Bedankt mannen van de brandweer!!!!


Donderdag 29 september gaan we naar de brandweer in Oldehove

 

Komende donderdag gaan we naar de brandweer in Oldehove. We gaan dan kijken hoe de kazerne er van binnen uit ziet. Hoe groot is de brandweerauto in het echt en misschien dat we er nog even in mogen rijden.

Bezoek aan Fruitteeltbedrijf Oudebosch

Op vrijdag 23 september zijn we met de kinderen van 2 tot 4 jaar naar het fruitteeltbedrijf van de Fam. Woudenberg geweest.

Na een ritje in het appeltreintje mochten de kinderen helpen met appels plukken.


De kinderen hadden tijdens het plukken veel plezier, waardoor de bakjes zo gevuld waren.

Maar waar worden nu al die appels bewaard? In een hele grote koeling en daar mochten we even in kijken.

Brrr wat is het daar koud binnen, snel weer naar buiten waar de temperatuur heel wat warmer was.

Op vrijdag wordt er appelsap geperst en ook daar mochten we een kijkje nemen. De kinderen vonden het heel interessant om te kijken hoe dit proces in zijn werk gaat. Vooral hoe het sap in de pakken terecht komt vonden ze heel erg leuk om te zien.

Na al dat harde werken was het tijd voor wat lekkers. Wat voor soorten appels zijn er en hoe smaken al die appels? De kinderen mochten proeven, zoet en zuur, een harde appel en een zachte appel. 

Tot slot nog een lekker glaasje appelsap en daarna was het helaas tijd om terug te keren met het appeltreintje.

Dank je wel Fam. Woudenberg voor de fantastisch mooie rondleiding!

 

De komende weken werken we aan het thema Beroepen


Het thema voor de komende weken is: Beroepen.

We gaan werken over de brandweer, de bakker, de kok, de naaister en de appelplukkers. De groep is ingericht met een brandweerauto, een kappershoekje, een timmerhoek, een bakkerij en een restaurant.

We gaan op bezoek bij Fruitteeltbedrijf Oudebosch, bij de brandweer in Oldehove en naaiartelier Hannah.

We gaan werken met de kleuren rood, oranje en geel. We gaan knippen, plakken, koken en waterspelletjes doen.